Beknopte werkwijze 2: Bekijk de film op plattelandstv

Afdraaien op een dubbele metalen as

Hieronder volgt een tweede manier van werken om zelf  eens een pen te maken. 

Neem een eindje balsa met een afmeting net iets groter dan je uiteindelijke body (drijflichaam) en maak een gaatje centraal door het center.

Schuif dit stukje balsa op en dubbele metalen as (gemaakt van een hol messing buisje en een inox staafje) ter dikte van de latere echte antennes uit glas, plastiek of carbon. Schuif dit net zover dat het balsa stukje klemt op de as.

Draai nu met de mal af tot tegen de asjes met schuurpapier P120. Nu naschuren met P600

Balsa afgedraaid op de as, messing as = bovenantenne.

Lijm nu de onder- en bovenantenne vast met PU lijm. 

Klaar om te lijmen

Na dat de antennes gelijmd zijn kleur ik de body zwart met Clou beits. Na het drogen komen er twee lagen poriën vuller op de body, ik gebruik de tweecolux grondlak.

Na overnachten fijn schuren met P240.

De pen wordt uitgewogen en het drijfvermogen wordt nu op de pen geschreven, wel eerst de body ontvetten met wasbenzine. Ik schrijf met een pen met witte ecoline het drijfvermogen op de pen.

De pen is nu klaar om te vernissen, 2 lagen zijn noodzakelijk en geef ze na elkaar in serie, bv: een serie van een aantal pennen, als je met de laatste pen klaar bent terug de eerste de 2de laag geven.

Na overnachten kan je een biesje schilderen op de overgang bovenantenne en body. Gebruik zwarte schoolbordverf, deze is supermat en droogt snel.

Na dit alles en als laatste steek ik het oogje in samen met pu-lijm, de lijm vormt een film rond het oogje zodat water niet kan indringen.

Nu kan je eventueel de onderantenne inkorten, afronden en  zorgen dat je pen in balans is (lengte onderantenne).