Hieronder volgt een eerste manier van werken om zelf eens een pen te maken.

Met speciale dank aan Maurice Daelmans en Ronald Hammers voor de vele tips om betere en unieke pennen te kunnen maken! Hier komt het: Succes!

Beknopte werkwijze 1:

Zaag van een gepaste diameter (minstens 2 mm dikker dan de gewenste pen!) rondhout balsa een lengte af, 5 mm langer dan de lengte van het drijflichaam.

Er wordt nu plaats gemaakt voor de antennes en wel op volgende manier:

Met behulp van de centreermallen (3 stuks zijn nodig, de inox houder, balsa mal en de mal voor het pinnetje) boor je niet maar duw je een gat in het stukje balsa met een pinnetje aangepast aan de diameter van de  boven en of onderantenne, de diameter kan dus verschillend zijn voor boven of onderantenne. (Een centreermal is noodzakelijk om deze belangrijke klus te klaren!)

Centreermallen met pinnetje.
Hoofmal, mal voor balsa en mal voor pinnetjes.

Vb: Je plaatst 2 kunststof mallen in de inox houder, één met een Ø voor de balsa en één mal voor een pinnetje (later komt de boven antenne in de plaats). Volgens de diameter van de antenne duw je er een gaatje in met gepaste diameter tot halverwege de balsa, mallen omdraaien en een andere kunststof mal nemen met een andere (of dezelfde) diameter om de onderantenne in te steken. Dus nu nog een gaatje prikken door de balsa. (vb.: een antenne van 1mm = een gaatje van 1.2mm)

Heb je dit niet dan is het mikken naar het center en gebruik dan 1 as zoals glasvezel 1mm.

Alle mallen
Pu lijm

Lijm nu met alleslijm of pu-lijm (Nu gebruik ik Recta-vit Rectan PU D4) de beide antennes of een antenne uit één stuk in het drijflichaam. (controleer nu of de antennes in lijn staan.) 

Na het drogen afdraaien op een draaibankje Met schuurpapier (of mal met schuurpapier) de  gewenste vorm  afdraaien met grof schuurpapier(P 120 – P 150), nadraaien met schuurpapier P600. Om het oppervlak nog gladder te maken kan je eventueel nog een keer nadraaien met de rug van het stukje schuurpapier.

Wanneer een wit drijflichaam niet gewenst is kan je de gemaakte dobber kleuren met een solventkleur. Een solventkleur koop je in je favoriete kleur en breng je gewoon aan! Waterkleur kan maar het ruwt de balsa op. Ik gebruik gewoon tegenwoordig zwarte beits van het merk Clou.

Wanneer de vorm op punt staat 2 x kort na elkaar poriën vuller aanbrengen, dit is nodig om  de dobber waterdicht te maken en als hechting voor de vernis. Deze grondvernis is de basislak voor mijn pennen. Alleen aanmaken wat je kan verwerken! maak de hoeveelheid aan in een klein bekertje.

Na het drogen (=overnachten = ± 8uur) de body fijn schuren met schuurpapier P240.

De pen ontvetten en uitwegen in een peilbuis, daarna nogmaals ontvetten met wasbenzine en de gemeten gewichtsaanduiding aanbrengen met Chinese inkt.

Als de inkt droog is 2 x kort na elkaar aflakken met 1 component G8 vernis (merk: Vosschemie)

Na het drogen een oogje aanbrengen als lijndoorvoer. Dit oogje wordt gemaakt van inoxdraad 0.2mm verenstaal. Enkele centimeters inox dubbel nemen en het oogje met een tang torsen en haaks plooien. Nu is het oogje stevig genoeg om in het drijflichaam te dringen, eerst het oogje droog in de pen steken, terug uithalen, aan de steel lijm aanbrengen (PU-lijm) afstrijken en terug langs de antenne recht naar beneden in het drijflichaam duwen.

Pu-lijm vult het gaatje op en maakt zo  het gemaakte gaatje waterdicht, na een dag drogen is uw pen klaar voor gebruik.

Filmpje: zelf een pen maken, klik hier