Waarom nog zelf pennen maken?

In de handel kan je pennen kopen in alle maten, vormen en kleuren optimaal afgewerkt en waterdicht. Soms zoek je die pen om een bepaalde visserij te beoefenen en deze wordt niet meer gemaakt in de handel of een bepaalde vorm is ideaal, behalve de antenne is te dun of te dik, de onderantenne te kort enz … De oplossing is de pen laten maken of de pen zelf maken. In de handel maken ze van bepaalde modellen een serie, oplopend van zeer klein (0.2g) tot meerdere grammen. Ik beperk mij tot het maken van enkele draagvermogens per model en de reden is: bepaalde modellen lenen er zich niet toe tot extreme gewichtsverschillen!

Zichtbaarheid:Al eens aan gedacht dat je op oudere leeftijd de dobberantenne niet meer zo goed ziet en zichtbaar is op grote afstand! De oplossing is een competitiepen laten maken die niet de body heeft van een uit de kluiten gewassen palingdobber maar van een heuse wedstrijdpen met duidelijk zichtbare antenne.

Of nog: Ramp dubbel ramp, je favoriete pen wordt niet meer gemaakt en ’t was nog zo een goeie, de oplossing is terug zelf maken of laten maken! Heb je een foto of beter nog een allerlaatste voorbeeld dan is dit ideaal om terug enkele nieuwe drijvers te maken.

Waarom nog zelf een pen maken!  Het is niet mijn bedoeling om pennen te maken die vrij verkrijgbaar zijn maar om er te maken die aangepast zijn! vb: een dikkere onderantenne. Het oogje voor de lijntoevoer in sommige gevallen weg te laten! (Karpervisserij) Of een spiraaloog extra monteren voor die varkentjes. Een andere materie in te bouwen, carbon in plaats van inox, titanium voor de karpervisserij enz … Zelfgemaakte pennen zijn sterker omdat je de gemaakte pennen beter lijmt, waterdicht maakt en vernis opzet die harder is. Je pen gaat een aantal keren door je handen ter bewerking en controle. De antenne inzet is mee vernist zodat de pen geen water opneemt. De pen wordt met de antennes mee vernist en niet gedompeld zoals seriepennen uit een fabriek. Tegenwoordig worden de meeste pennen gemaakt met een body uit kunststof en deze nemen geen water op zelfs na beschadiging.

De grootste reden is:Je kan zelf bepalen wat je in je pen steekt, de body uit balsa of uit kunststof (Rohacell) maken, een rieten antenne, pvc of plastiek, hol of vol, oogje,  verenring of niets. Dit alles resulteert in het grootste sortiment pennen die er bestaat! De materialen zijn soms onzichtbaar binnenin om net dit type pen te maken die stabiel is, snel rechtstaat en dat heb je bij geen enkele andere pen!

Met eenvoudige materialen kan je al een pen maken: satéstokjes, wattenstaafjes, bezemhaar. Of je pimpt een oude pen terug tot leven.

Kijk maar eens rond thuis…

Binnenkort je eerste pen…

Zelfgemaakt.

Je hobby wordt leuker met een zelfgemaakte pen… zeker weten.